Mirsis Bilgi Teknolojileri
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Türkiye

Atatürk M. Girne C. No:1/A 34758 Ataşehir / İSTANBUL

+90 216 464 77 47 Harita Görüntüle

Web’in Evrimi Nedir?

Web’in Evrimi Nedir?
Haberler
Web’in Evrimi Nedir?

Web'in evrimi, tam olarak web ''yaşayan bir organizmadır'' uygulamaları onun gibi evrim geçirme sözüyle anlatılabilir. 1966 yılında ilk kez Arpanet ile ortaya çıkışından bu hale gelene kadar değişmeye ve mükemmelleşmeye devam etti.

Peki, Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0'a gelene kadar neleri deneyimledik?

Web'in evrimi şu şekildedir:

Web 1.0 Dönemi

Web 1.0 web'in ilk ve ilkel versiyonudur, kullanıcıların yalnızca bilgilerini alabilenlerdir. İnsanlar bu dönemde interneti var olan bilgileri elde etmek, birçoğu çeşitli web sunucuları tarafından sağlanan içeriği okumak, program ve dosya indirmek için kullanıyorlardı. Uzmanlar tarafından ''tuz işi web'' olarak da sağlanan bu dönem etkileşimsiz bir dönemdir.

Kısaca Web 1.0 internette yayınlanmış bilgilerin pasif bir şekilde toplanması anlamına gelir. Yalnızca web üzerinden aktarımı mümkünta ve tek yönlü bilgi aktarımı sağlar.
 

Web 2.0 Dönemi

Web 2.0, 2004'te kullanıma başlanan bir sözcüktür. İkinci nesil internet hizmetleri yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemler bulunmaktadır.

Web 2.0: ''Yeni iş biçimlerini, sosyal yapıları ve teknoloji sunumlarını teşvik etmek için insanları, içerik ve veri arasındaki verimliliği kolaylaştıran teknoloji ve uygulamaların düzenidir.'' Son dönemde sosyal medya da denilmektedir. Web 2.0'da çift yönlü bilgi kataloğu bulunmaktadır.

Sosyal medya, kullanıcı kontrolüne ve katılımına dayandığı için çok daha etkin ve etkileşimli bir iletişim sağlar. Sosyal medyanın ortaya çıkışı, 2000'li yıllarda pek çok sosyal ağ sitesi ile gündeme geldi. Kullanıcıların bilgi edindikleri, kişisel mesajlar ve video gibi diğer içerikleri paylaşabilecekleri elektronik iletişim formları olarak seçilebilir.

Web 2.0'da hedefe yönelik olarak çalıştırılan bir alana davet edilmek için yerde bulunulur, iletişimde bulunuldu şekilde iletişimin temelleri alınır. Sosyal medya çağı ile klasik medyanın tek yönlü ve sınırları belirli alanlardan ayrılarak, çok yönlü ve ışınım süreç içerisinde oluşan bir dönemden geçilmiştir.

Web 3.0 Dönemi

Son zamanlarda  Metaverse  tanımının bilgilerinin sık sık görülebildiğimiz Web 3.0 terimi ilk kez 2006'da Zeldman'ın Web 2.0'ı eleştiren bir makalesinde görüldü.

Web 3.0; İnternetin merkezi olmayan ve genel blok zincirlerine dayanan, kontrolün insanın elinden çıktığı web dünyasıdır. Çünkü Web 3.0 iletişimi ile internetin kendi kendini yaratacağı bir web dünyası olacaktır.

Web 3.0 semantik web olarak da bilinen veriler verilerini oldukça etkili bir biçimde kullanır. Türkçe anlamı  Anlamsal Ağ  olan Semantik Web, çevrimiçi içeriklerin sadece insanlar tarafından değil, yazılımlar tarafından da kolayca çalıştırılabilmesi, kullanılabilirliği amaçlanan bir web projesi olma özelliğinin taşınması.

Web'in sınırsız bilgiden oluştuğunu gösteren semantik web, tüm web'i tek bir çatı altında toplayacak, arama, bulma, yorumlama sürecini üstlenecektir.

 

İnovasyonun Adresi: Mirsis
Değişimi ve Dönüşümü Birlikte Keşfedin