Mirsis Bilgi Teknolojileri
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Türkiye

Atatürk M. Girne C. No:1/A 34758 Ataşehir / İSTANBUL

+90 216 464 77 47 Harita Görüntüle

Metaverse

Metaverse
Haberler
Metaverse

Bugünlerde herkes Metaverse’den bahsediyor.

“Meta” ve “evren” kelimelerinin birleşmesiyle “evren ötesi” anlamına gelen Metaverse kavramı, aslında çok geniş bir anlama sahip.

Metaverse kavramı ilk olarak 1992’de Neal Stephenson tarafından bilim kurgu kitabı olan Snow Crash’te, fiziksel gerçekliği taklit eden, artıran, iyileştiren ve bağlayan her şeyi kapsayan bir 3D sanal dünyaya atıfta bulunmak için kullanıldı. O zamandan beri, Metaverse, Ready Player One, Tron ve The Matrix’te görünen konseptin sürümleriyle devam etti.

“Arkasında ona nasıl ulaşılabileceğini açıklayan anlamsız sözler var. Bir telefon numarası ve Metaverse için bir adres…

‘Aptalca bir isim’ dedi kartı tulumunun yüzlerce cebinden birine sokuştururken.

‘Ama bunu asla unutamayacaksın’ dedi, Hero.”

İşte Snow Crash kitabında, Metaverse kavramından ilk kez bu şekilde söz ediyor.

Ama gerçekte Metaverse nedir?

Metaverse Nedir?

Şu anda gerçek bir “Metaverse” için evrensel olarak kabul edilmiş bir tanım yoktur, ancak bunun internetin daha karmaşık bir halefi olabileceği dışında. Tüm dijital yaşamın birbirine bağlı olduğu işlevsel bir ekonomiye sahip sanal bir evren olarak tanımlanabilir. Elbette tanım net değil çünkü kimse tam olarak nasıl bir şekil alacağını bilmiyor.

Metaverse’i gerçekten anlamak için, onun ne olmadığını anlamak önemlidir. Bu bir oyun, bir donanım parçası veya çevrimiçi bir deneyim değil. Herkesin dijital bir varlık (avatar) olarak var olabileceği ve dijital öğeler toplayabileceği, sahip olabileceği, değiş tokuş edebileceği ve satın alabileceği sanal bir evren. Metaverse tamamlandığında, amaç fiziksel gerçekliğimizi dijital dünya ile birleştirmek.

Metaverse Ne İçin Kullanılabilir?

Metaverse kavramı nispeten yeni olduğu için gelecekte birçok kullanım durumu ortaya çıkacaktır. Bununla birlikte, sanal bir konsere gitmek, çevrimiçi bir gezi yapmak, sanat eseri izlemek veya yaratmak, dijital kıyafetler denemek veya satın almak gibi çok umut verici bazı kullanımlar zaten araştırılıyor. Koronavirüs pandemisi bağlamında ev tabanlı çalışma için bir oyun değiştirici olabilir. Çalışanlar, meslektaşlarını görüntülü arayan kimliğinde görmek yerine sanal bir ofiste onlara katılabilir. Meslektaşlarınızı sanal bir masanın etrafında toplamak, bazı insanlara Zoom küçük resimlerine bakmaktan daha doğal gelebilir. Aslında günlük yaşama dair etkinliklerin tümünün gerçekleştirileceği bir evren olacağı öngörülüyor. Eğer Metaverse kavramının en iyi görselleştirildiği 2018 yılına ait filmlerden biri olan “Ready One Player’’ı izlediyseniz, benzer bir yapı hayal edebilirsiniz. Filmde, insanlar sanal gerçeklik aracılığıyla Oasis denen dijital bir evrende tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi zaman geçiriyorlardı. Head-seat’ler ve özel kıyafetlerle girilen bu evrende herkesin bir avatarı vardı ya da tıpkı Matrix’in robot tarafından üretilen dünyası gibi benzer biçimde Metaverse’ün de insanlara, dijital bir dünyada kaybolma şansı tanıması bekleniyor. Yani insanların halihazırda birbiriyle çevrim içi olarak iletişime geçmesine izin veren Web 3.0 ve şu an için oyunlardan aşina olduğumuz sanal gerçekliği bir adım öteye taşınıyor.

 

Metaverse Neden Bu Kadar Popüler Oldu?

Metaverse kavramının birkaç ay üzerinde konuşup tartışıldıktan sonra unutulup giden bir konu olmamasının başlıca sebeplerinin başında dünyanın teknoloji devlerinin bu alana yaptıkları çok büyük yatırımlar geliyor. Çünkü teknoloji dünyasındaki herkes böyle bir geleceğin olacağına inanıyor ve şirketler bu durum gerçekleştiğinde kimsenin gerisinde kalmak istemiyor.

Metaverse teknolojisine yatırım konusunda en son Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in yaptığı açıklamalar gündemde bulunuyor. Mark Zuckerberg yaptığı açıklamada, “Facebook” olan ana şirket isminin “Meta” olarak değiştiğini duyuruyor ve Metaverse teknolojisinin insanlara neler sunacağından bahsediyordu.

Metaverse kavramının son iki yıldır bu kadar gündeme gelmesinin bir başka nedeni de dünyada yaşanan Covid-19 salgını olarak gösteriliyor. Bu salgın sonrası tüm dünya evlerine kapandıktan sonra bütün işler dijital dünyada hallediliyor, teknolojiye uzak insanlar bile nasıl yapıldığını bir şekilde öğrenmeye çalışıyor. Salgının şu an devam etmesi ve yakın zaman bitmemesinin öngörülmesi ile Metaverse kavramına duyulan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor.

 

Metaverse Nereye Gidiyor? Nasıl Katılabilirsin?

Şu anda, milyonlarca insanın ortak, eş zamanlı bir deneyimde etkileşime girdiği dijital bir evrene güç verecek teknoloji henüz mevcut değil.

Meta veri deposunun nereye gidebileceğini görmek için Seul’e ve kentin ilk meta veri merkezi olma çabalarına bir göz atmaya değer.

2023’te açılacak olan “Metaverse 120 Merkezi” şu anda yalnızca Seul Belediye Binası aracılığıyla sunulan danışma ve kamu hizmeti sunacak. Seul Fener Festivali gibi şehrin önde gelen festivalleri de Metaverse’de düzenlenecek.

Birbirine bağlı birden fazla şehir, oyun evreni ve diğer çevrimiçi dünyalar hayal edin. Tüm bunların nasıl formüle edileceğini ve buna nasıl katılabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.

İyi haber şu ki, meta veri deposuna girmek ve onunla etkileşim kurmak için mutlaka bir VR kulaklığına ihtiyacınız olmayacak. PC’ler, tıpkı akıllı telefonlar ve mobil ağlar gibi bir giriş sağlar. Bu, katılmak için elinizdeki teknolojiyi kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Şu Anda Meta Veri Deposunu Oluşturan Şirketler

Facebook Meta olarak yeniden markalaştığında, sektör yatırımlarını yeniden düzenlemeye ve geleceği inşa edecek olana geri dönmeye hevesliydi. Ama soru şu ki, Metaverse’i kim inşa ediyor?

Esasen merkeziyetçi ve demokratikleştirilmiş bir kavramın sahipliğini nasıl belirliyorsunuz? Meta’nın açıklamalarında açıkça belirttiği gibi, hiçbir şirket Metaverse’e sahip olmayacak.

İşte şimdi meta veri tabanının inşasında yer alan şirketlerden bazıları.

 

Facebook (Meta)

Facebook, meta veri deposunu oluşturmaya giden, tartıştığımız yedi altyapı öğesinin çoğuna sahiptir.

Oculus kulaklık serisi, devasa sosyal medya reklam motoru ve gelişen yaratıcı ekonomisi sayesinde, 2-5 yıl içinde çalışan bir prototip başlatmayı başarabilir.

 

Epik Games

Popüler sürükleyici oyun Fortnite’ın arkasındaki şirket olan Epic Games, Metaverse’ ü oluşturmaya her zaman mükemmel bir şekilde hazırdı.

Metaverse için büyüme fırsatlarını körüklemek için 1 milyar dolarlık bir finansman turunu ilan ederek bu yıl niyetlerini resmileştirdi.

 

Niantik

Niantic’in Pokémon Go’su, gerçek ve sanal arasındaki çizgileri bulanıklaştıran ilk sürükleyici deneyimlerden biriydi.

Şimdi şirket, kendi Metaverse’ünü inşa etmek için 300 milyon dolar topladı; bu, Metaverse’ün orjinal fikrine “distopik bir kabus” olarak bir alternatif olacak.

 

Nvidia

Nvidia doğrudan kendine ait bir Metaverse inşa etmese de önemli bir etkinleştirici olacak.

2021’de içerik oluşturucuların 3D modelleme, tasarım ve simülasyon üzerinde iş birliği yapabileceği Omniverse Enterprise’ı duyurdu. Omniverse, 3D grafikleri yapay zekâ ve süper bilgi işlemle birleştirerek meta veri deposunun temellerini atar.

 

Microsoft

Bu arada Microsoft, son derece popüler tekliflerini Mesh adlı dijital bir ortamda birbirine bağlayan iş odaklı bir meta veri deposu inşa etmek istiyor.

Mesh’in içinde Microsoft Teams, Windows ve diğer hizmetleri VR’da kullanabileceksiniz.

 

Apple

Apple, Metaverse doğru yarışta şaşırtıcı bir karanlık at olabilir. Şu anda Metaverse deneyiminde devrim yaratabilecek gelişmiş VR donanımı üzerinde çalışıyor.

Morgan Stanley,Metaverse’ün kitlesel pazarda benimsenmesinin, ondan önceki akıllı telefon ve tablet pazarlarına çok benzeyen Apple’a bağlı olduğunu söyleyecek kadar ileri gitti.

Metaverse’den Arsa Nasıl Alınır?

Metaverse, kullanıcıların çeşitli dijital varlıklar oluşturmalarına ya da çeşitli coinler aracılığıyla bu varlıkları alıp satabilmelerini sağlayan sanal bir dünya olduğundan bahsetmiştik. Gerçek dünya gibi metaverse de kara parçalarından oluşur.

Her Metaverse, sabit bir boyuta sahip sınırlı sayıda araziden oluşur. Örneğin, Decentraland Metaverse 90.601 (16m x 16m) parselden oluşuyor. Sandbox Metaverse ise 166.464 (96 x 96 adet) araziden oluşuyor. Kullanıcılar, bu arazileri dijital varlıklarla (binalar, araçlar, oyunlar veya her türden 3B nesne) doldurarak inşa edebilir ve bu varlıkları kiralayarak da gelir elde edebilir.

Nasıl ki gerçek dünyada herhangi bir gayrimenkul alırken, değeri ölçütünde maddi bir bedel (para) ödüyorsak sanal evrende de aynı şey geçerli. Ancak bir farkla; buradaki maddi bedeller para ile değil, coin’lerle ödeniyor. Bunun için de metaverse arsası alacağınız platformda geçerli bir kripto para birimine ve bu kripto parayı içinde tutacak dijital bir cüzdana ihtiyacınız bulunuyor.

Metaverse Arsası Satan Yerler

OVR, The Sandbox ve Decentraland metaverse arsalarının satıldığı en popüler platformlar arasında yer alıyor. Metaverse evreninde arazi satın alabileceğiniz diğer bazı pazar yerleri ise şöyle:

  • Axie Infinity
  • Blocktopıa
  • Genesis City
  • nextearth. io
  • Dvision Network
  • myneighboralice
  • Lunacia
  • MatrixWorld Land Sale

Burada şimdi popüler metaverse platformu OVR’den nasıl arsa alınır onun örneği üzerinden gideceğiz.

 

OVR’de Türkiye’den 20 binden fazla parsel satılırken, İstanbul’da ise başta boğaz hattı olmak üzere 11 binden fazla parsel kullanıcılar tarafından satın alındı. Metaverse yatırımı için öncelikle buna uygun bir cüzdanınızın olması gerektiğinden bahsetmiştik. Sanal arsa satışı gerçekleştiren platform satışı kendi coini ile gerçekleştirirken, arsalar sanal cüzdana gönderilecek OVR coini ya da platforma sanal cüzdanla bağlanılarak yapılan ödeme ile alınabiliyor.

İşte OVR Metaverse Arsa Alma Yöntemi:

Son olarak da aşağıdaki 10 adımı takip ederek OVR Metaverse üzerinden arazi satın alabilirsiniz.

  1. OVR Market resmî sitesine giriş yapın
  2. Sağ üst köşede bulunan “Kayıt Ol” butonuna tıklayın
  3. Üye kaydınızı gerçekleştirerek giriş yapın
  4. Metamask cüzdanı edinin
  5. Arsa almak için OVR (OVR) Coin alın
  6. Arsa haritası üzerinden arazi alacağınız yeri seçin
  7. Arazi alırken işlek, büyük ve yol üstü arazileri kontrol edin
  8. Karar vermiş olduğunuz parseli seçin
  9. OVR Coin ya da Metaverse Coinler ile araziyi satın alın
  10. Satın almış olduğunuz araziyi kendinize göre şekillendirin.

İnovasyonun Adresi: Mirsis
Değişimi ve Dönüşümü Birlikte Keşfedin